Ik werk in het visrestaurant.

Wat kan je heerlijk eten in groep 1/2. Want wat een heerlijke gerechten worden daar van vis gemaakt. Inktvisringen, schol, zalm met past of een lekker broodje haring. En dit alles voor €2 of €3. We leren alles over deze vissen en we hebben vragen gesteld wat we willen leren. Bijvoorbeeld hoe het kan dat vissen onder water ademhalen. Vraag uw kind er maar eens na. We gaan ook nog naar een echt visrestaurant, zodat we goed weten hoe het daar echt werkt en we dit weer kunnen naspelen. We leren ook weer twee klanken: de r van restaurant en de v van vis. Lastig hoor het verschil tussen f en v. Maar we doen ons best. Als afsluiting van ons thema komen ouders ‘s avonds naar school. Omdat de hele school werkt over het thema “onder water”. We hebben dan een echt restaurant in de klas en alle ouders, opa’s en oma’s en iedereen die wil, mag komen eten. Natuurlijk wordt dat VIS!!

Hallo allemaal,

Welkom bij ons in groep 1/2. Wij hebben momenteel één kleutergroep en twee juffen: juf Erika (ma-din) en juf Iris  (don-vrij). Ook is er bij ons in de klas een onderwijsassistenten: juf Alianne. Wij leren spelenderwijs heel veel nieuwe dingen. We werken altijd binnen een thema. We hebben dan een mooie themahoek waar we bijvoorbeeld kunnen spelen dat we een bakker zijn of een ridder in een kasteel. Ook zijn we elke dag aan het rekenen. Soms hebben we dat zelf niet eens door. Welke toren van het kasteel is hoger in de bouwhoek? We vergelijken en meten/wegen dingen. Ook tellen we en betalen we bijvoorbeeld met geld in de winkel. Tijdens de thema’s hebben we altijd boeken van de bibliotheek in de klas. Zo hebben we gedurende het jaar steeds weer andere boeken in onze boekenkast. Ook leren we veel nieuwe woorden en letters herkennen. Wij houden van buiten spelen en gymmen. Elke dag spelen wij buiten en twee keer in de week gymmen wij in het speellokaal. We klimmen en klauteren, leren gooien en vangen en balanceren over de evenwichtsbalk. Naast rekenen en taal krijgen we vakken als: Kanjertraining, schrijven, muziek, Engels en nog veel meer.

Kom gerust eens kijken bij ons in de klas!

***********************************************************************************

Januari 2018 – Ik ga naar de huisarts.

Iedereen is weleens ziek of voelt zich niet zo lekker. Ook in groep 1/2, maar we gaan niet altijd naar de huisarts. Wanneer gaan we dan wel en waar halen we onze medicijnen vandaan? Dit leren we nu in onze groep. We leren twee klanken h(uisarts) en p(il) en nemen spullen mee naar school die beginnen met deze klank. We onderzoeken, diagnostiseren en schrijven recepten uit. We lezen het recept, tellen pillen en druppels en maken medicijnen. Naast al dat leren/spelen genieten we vooral. Zo waren we ook erg enthousiast over het bezoek van de apothekersassistent. Wat heeft zij veel verteld en laten zien!

 

***********************************************************************************

December 2017 – Wat een pret in 1/2

wat beleven we een hoop in onze groep. Naast het leren hebben we zoveel pret. Sinterklaas is op school geweest en dat was zo leuk! Toen begin het ook nog te sneeuwen. Wat een sneeuwpret! Juf dit heb ik op school nog nooit meegemaakt werd er gezegd!! Ondertussen zijn weer druk met het kerstfeest bezig. We leren liedjes en horen waar het met kerst echt om draait. Zelfs43942C8C-EF95-4297-AAFD-3726C1B2B604 m  3A4E021A-4DDC-4DFE-922C-28D071919417 de rekenles heeft met kerst te maken. We moesten drie kerstbomen maken van groot naar klein. Hiervoor gebruikten we drie stroken en allerlei materiaal. Zo leren we meten en samenwerken en hebben we veel pret.

 

***********************************************************************************

November 2017 – Nieuws vanuit groep 1/2

Na een heerlijke herfstvakantie zijn weer vol enthousiasme weer naar school gegaan. Allereerst hebben we lampionnen gemaakt voor Sint Maarten. We hebben inmiddels een startactiviteit gehad voor ons nieuwe thema. De juf las voor uit een prentenboek “de koe die in het water viel”. Daarna vertelde de juf ons hoe zij met haar vriendinnen op een eilandje wilde gaan picknicken. Helaas had zij geen boot, maar wel een babybadje. Helaas was het babybadje te klein en kon het varen niet doorgaan. Daarna gingen via een coöperatieve werkvorm in groepjes van 4 onze ervaringen over varen aan elkaar vertellen. Hier werden mooie verhalen aan elkaar vertelt. Een dag later was onze juf jarig en zijn we naar het zee en haven museum geweest in IJmuiden. Misschien dat u al raad waar ons thema naar toe gaat. Langzaam maar zeker zal dit voor de kinderen steeds duidelijker worden. De kinderen mogen in de loop van het thema weer allerlei materiaal mee naar school nemen. Ook zal er weer een klank aangeboden worden, waarvan de kinderen spullen mee mogen nemen naar school. De klank is de b! Op de lettermuur zullen we dit alles bewaren. We zijn benieuwd wat ze meenemen en wat ons themahoek gaat worden. Houd de Website in de gaten!

!

***********************************************************************************

November 2017 – Wij geven een voorstelling

Hoera het is feest. Het Anker bestaat dit jaar 25 jaar! Daarom geven wij een voorstelling. Ons themahoek is veranderd in het theater. Hier maken we een draaiboek m.b.v. verkleed kleren. We bedenken een verhaal en gebruiken daarvoor het begin, midden en eind. Aan het begin bedenken we wie er in het verhaal spelen. In het midden bedenken we wat het probleem is en aan het eind hoe het afloopt. Dan gaan we tickets verkopen aan de kinderen van de huishoek en verwijzen we de gasten naar hun stoel, waarop hun stoelnummer staat. Nu kan de voorstelling beginnen. De gordijnen gaan open en de acteurs staan op het podium. Na een daverend applaus is de voorstelling afgelopen. We zijn zo enthousiast over dit onderwerp, dat we zelfs tijdens het buitenspelen voorstellingen geven.

***********************************************************************************

Juni 2017 – Ik ga op reis…

dat is het thema waar wij bij de kleuters over werken! We leren over op vakantie gaan. En dat kan op een heleboel manieren. Met de auto, trein, vliegtuig, fiets, caravan, enzovoort. Ook leren we waar je allemaal kunt slapen: hotel, huisje, caravan, tent, enz. In de klas hangt een heuse staafgrafiek waarop je kunt zien naar welke landen wij zelf allemaal op vakantie gaan deze zomer!

En misschien nog wel het mooiste van allemaal… we hebben een reisbureau in de klas! Wat is dat dan? Nou, daar weten de kleuters alles van! Want zij mochten een kijkje nemen bij Reisbureau Zonvaart en hebben daar heel veel geleerd. Dus wilt u een reisje boeken naar zon of sneeuw? Met vliegtuig of eigen vervoer? Naar een hotel of een camping? Met echte reisgidsen en boekingsformulieren is het net echt. Kom langs bij ons reisbureau en de medewerkers helpen u met het vinden van uw droomreis!

***********************************************************************************

Mei 2017 – Feest in de kerk

Op dinsdag 23 mei mochten we met elkaar een heel mooi feest vieren in de Goede Herder kerk te Haarlem. Bijna alle kinderen waren daar naartoe gekomen met hun ouders om samen het feest van Pinksteren te vieren. Wij mochten alle mensen welkom heten met een vrolijk lied. Daarna mochten wij ook nog optreden en de mensen vertellen over ‘de kracht van de heilige geest’. De andere groepen hebben leuke stukjes en liedjes gedaan die gingen over de vruchten van de geest: liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Toen het afgelopen was was er nog wat drinken met wat lekkers. Wat hebben we genoten!

***********************************************************************************

Mei 2017 – Hoera het feest in de klas.

We vieren het Pinksterfeest, maar ook de verjaardag van juf Alianne. We maken slingers, taart en kaarten en spelen allerlei feesten in de huishoek. Een doopfeest, verjaardagsfeest, trouwerij, of dopen. Er ligt van alles om mee te spelen. Een pak voor de bruidegom en doopjurk met pop, bloemen en taartjes en nog veel meer. In de bouwhoek maken we ronde en hartjes taarten. Op defoto’s kunt u zien hoe leuk het was.

***********************************************************************************

Maart 2017 – De tijd vliegt… hoger en hoger!

Oeps… en toen was het opeens alweer maart! Maar er is dan ook zoveel gebeurd in groep 1/2! We hebben 2016 afgesloten met een gezellige feestmaand en het afscheid van juf Iris wiens zwangerschapsverlof begon. Inmiddels is haar zoon, Stan, geboren! Daar zijn wij allemaal erg blij mee. Binnenkort komt juf Iris samen met de kleine baby een bezoekje brengen aan onze klas. Daar kijken we erg naar uit!

In januari begonnen we met een nieuw gezicht en een oude bekende: juf Corlien en juf Erika. Allemaal weer even wennen maar het is al gauw erg gezellig. Ook hadden we een echte bakkerij in de klas waar druk gewerkt werd door alle kinderen: broodjes bakken en verkopen. We hebben alles geleerd over waar brood vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Daarvoor hebben we een bezoek gebracht aan de bakker en aan de broodafdeling van de supermarkt. Wat was dat leuk!

Inmiddels zijn we begonnen aan het schoolbrede thema: ik vlieg hoger en hoger! Iedere klas mag zelf weten waar ze over willen leren binnen dit thema. Bij ons in de klas helpen we de vogels. Zieke vogels, gewonde vogels en vieze vogels! We hebben een echt vogelhospitaal in de klas. Daarover vertellen we u binnenkort meer, dus houdt de website in de gaten.

***********************************************************************************

November 2016 – Ik ga op bezoek bij de tandarts

Inmiddels zit de drukke november maand er alweer op. Wat vliegt de tijd toch snel voorbij en wat hebben we weer veel gedaan. We zijn dit thema gestart met het bekijken van onze eigen tanden. De kinderen hebben een afdruk gemaakt en met spiegeltjes in elkaars mond gekeken. Wat kwamen er gelijk veel vragen! Alle vragen zijn verzameld op de ‘wat week ik al?’ en ‘wat ik wil ik weten?’ muur.  Deze vragen geven het thema richting qua inhoud. Ook hebben we allemaal onze tanden gepoetst in de klas. Wat een verschillen ontdekten we in poetsen. De één is na 20 tellen al klaar terwijl de ander bijna 2 minuten poetst. Elektrisch poetsen, van links naar rechts, draaibewegingen maken.. heel veel vragen kwamen naar voren. Gelukkig kwamen er afgelopen week twee tandartsassistentes op bezoek om ons overal antwoord op te geven.
De kinderen uit de huishoek hebben heel veel controle bezoekjes afgelegd bij de tandartshoek. Eerst goed poetsen in de huishoek en dan naar de afspraak bij de tandarts. De tandarts kijkt samen met zijn assistente in je mond. Met een echte tandartsspiegel wordt gecontroleerd of er goed gepoetst is. Ook geven al veel tandartsen poetsadvies op papier, wat een knappe kinderen!

Natuurlijk hebben we begin van deze maand ook weer prachtige lampions gemaakt. Met onze herfstlampions mochten we op bezoek bij de ‘Boshoek’ in Velserbroek. De kinderen zongen hier liedjes en werden verwend met drinken en iets lekkers.

Komende maandag vieren we het Sinterklaasfeest in de klas. Een spannende tijd! Zal alles dit jaar weer goed gaan? Hebben de pieten wel pepernoten mee en zijn de cadeautjes gevonden? We wachten het af..

foto-ijmondzorg foto-pietje-joas foto-sint-maarten foto-tandartshoek

***********************************************************************************

september 2016 – Ik woon in een kasteel

Ik woon in een kasteel Het eerste thema van dit schooljaar zijn we gestart met een koffer vol met afbeeldingen en voorwerpen over vroeger. In gesprek hierover kwam al snel de vraag naar voren: ‘Hoe zou het zijn om in een kasteel te wonen?’ Samen zijn we op onderzoek uit gegaan en inmiddels zijn we al heel wat wijzer geworden. We hebben een kasteel in de klas gemaakt: zelf muren, torens en kantelen gestempeld met schuursponsje. In het kasteel spelen de ridders met hun zelfgemaakt helmen op. Zij houden een toernooi of gaan op jacht. De jonkvrouwen zorgen ervoor dat alles in het kasteel goed loopt. Een kasteel is eigenlijk net een klein dorp: er werkt een bakker, een heelmeester, een smid en nog veel meer. In de bouw- en zandhoek worden de mooiste kastelen gebouwd. Wat een knappe kinderen hebben we toch in groep1/2. Ook hebben we al twee nieuwe letters geleerd: ridder en jonkvrouw. De kinderen mogen kleine voorwerpen meenemen voor de lettermuur zodat we de letters leren herkennen in woorden. Tijdens de thema afsluiting bent u van harte welkom om te komen kijken wat we allemaal geleerd hebben.img_4862
Het eerste thema van dit schooljaar zijn we gestart met een koffer vol met afbeeldingen en voorwerpen over vroeger. In gesprek hierover kwam al snel de vraag naar voren: ‘Hoe zou het zijn om in een kasteel te wonen?’ Samen zijn we op onderzoek uit gegaan en inmiddels zijn we al heel wat wijzer geworden. We hebben een kasteel in de klas gemaakt: zelf muren, torens en kantelen gestempeld met schuursponsje. In het kasteel spelen de ridders met hun zelfgemaakt helmen op. Zij houden een toernooi of gaan op jacht. De jonkvrouwen zorgen ervoor dat alles in het kasteel goed loopt. Een kasteel is eigenlijk net een klein dorp: er werkt een bakker, een heelmeester, een smid en nog veel meer. In de bouw- en zandhoek worden de mooiste kastelen gebouwd. Wat een knappe kinderen hebben we toch in groep1/2. Ook hebben we al twee nieuwe letters geleerd: ridder en jonkvrouw. De kinderen mogen kleine voorwerpen meenemen voor de lettermuur zodat we de letters leren herkennen in woorden. Tijdens de thema afsluiting bent u van harte welkom om te komen kijken wat we allemaal geleerd hebben.